Hogy nyugodtan teljen az évvége – Tanácsok a biztonságos ünnepléshez

Hogy nyugodtan teljen az évvége – Tanácsok a biztonságos ünnepléshez

Annak érdekében, hogy a közeledő ünnepek nyugodtan és biztonságosan teljenek, a készülődés szerteágazó feladatai közepette is fontos néhány alapvető biztonsági szempontot szem előtt tartani.

Fokozottan ügyeljünk a hangulatvilágítás, a fényfüzérek és a gyertyák biztonságos használatára!

  • Az égő gyertyákat, mécseseket helyezzük biztonságos alapra, és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! Különösen figyeljünk az adventi koszorúkra, melyek könnyen lángra kaphatnak.
  • Csak megfelelő tanúsítvánnyal ellátott, megbízható, minőségi fényfüzéreket vásároljunk! Az alacsony minőségű vagy sérült elektromos füzérek nem biztonságosak, tűz- és balesetveszélyesek lehetnek.
  • A LED-es hangulatvilágítás energiatakarékosság és tűzvédelmi szempontból is jó választás. Ezek a fényforrások nem melegednek fel, így biztonságosabb alternatívát kínálnak.

Biztonsági szempontból kiemelt figyelmet érdemel a karácsonyfa:

  • A legtöbb árusítóhelyen, ha igényeljük, a fenyőfatalphoz igazítják a megvásárolt fenyőt. Ha nincs kellő jártasságunk a karácsonyfa befaragásában, vigyük magunkkal a talpat.
  • Gondoskodjunk arról, hogy a fa stabilan álljon a talpban. Ha kisgyermek vagy kisállat is megfordul a közelében, érdemes akár több irányból is kikötni, elkerülve a felborulás veszélyét.
  • A hőforrásoktól – fűtőtesttől, kályhától, kandallótól – kellő távolságban helyezzük el, és az elektromos biztonsági előírásoknak megfelelő világítással díszítsük!
  • Műfenyő vásárlása esetén válasszunk tűzbiztos anyagból készültet, a vágott fenyőt pedig lehetőleg helyezzük egy vízzel teli tartályba, hogy hosszabb ideig friss maradjon. A hidratáltság nemcsak a fa élettartamát növeli, hanem csökkenti a tűzveszélyt is.

A készülődés és az ünnepek során néhány baleseti tényezővel is számolnunk kell:

  • Több időt töltünk a konyhában, és sok esetben a gyerekek is örömmel besegítenek a sütés-főzésbe. Legyünk körültekintőek és óvatosak, fokozott figyelmet fordítva az éles konyhai eszközök használatára, valamint a forró felületekre.
  • A csillagszórók és a szilveszteri tűzijátékok fényjátéka emeli az ünnepi hangulatot, de felelősséggel és fokozott óvatossággal kell velük bánni.

Ha az ünnepek alatt elutazunk otthonról, ne feledkezzünk meg a szükséges biztonsági intézkedésekről!

  • Tekintettel a fényfüzérekre, mécsesekre és a karácsonyfára, kiemelt szerepe van az indulás előtti ellenőrzésnek: eloltottunk, kikapcsoltunk, kihúztunk-e mindent, amit kell.
  • Győződjünk meg arról, hogy az ajtókat, ablakokat bezártuk, és élesítettük a biztonsági jelzőrendszert.
  • Kérjük meg a szomszédokat vagy barátokat, hogy figyeljenek az üres házra, és ha tehetjük, alkalmazzunk időzített világítást, hogy otthonunk lakottnak tűnjön.

Ha az ünnepi hangulat megteremtése mellett tudatos felkészüléssel és odafigyeléssel az otthonunk és szeretteink biztonságát is szem előtt tartjuk, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy békésen, nyugalomban zárjuk a mögöttünk álló évet, s újult erővel kezdjünk neki az új esztendőnek.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással a nyugalom az ünnepi pillanatokban és a hétköznapokban is Veled lehet. Kalkulátorunk segít a választásban:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor