Takarékosság és kényelem – rezsicsökkentés az őszi-téli hónapokban

Takarékosság és kényelem – rezsicsökkentés az őszi-téli hónapokban

Az őszi-téli időszakban számíthatunk a megemelkedett rezsiszámlákra, így ekkor különösen fontos odafigyelni otthonunk energiafelhasználására, nemcsak a pénztárcánk, de a környezet védelme miatt is. Íme néhány hatékony módszer, amelyekkel optimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

Szigetelés – tartsd bent a meleget, zárd ki a plusz költségeket!

A jó hőszigetelés létfontosságú egy ingatlan energiahatékonysága tekintetében. A jól szigetelt otthon fűtése kevesebb energiát igényel, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet.

  • Ellenőrizzük az ablakok és ajtók tömítéseit, szükség esetén cseréljük le vagy javítsuk meg azokat.
  • A redőnyök, vastag függönyök vagy egy vastagabb szőnyeg használata is sokat jelent a hőveszteség csökkentése és a komfortérzet szempontjából.
  • Professzionális megoldás, ha hőtérképet készíttetünk az otthonunkról, melynek segítségével felfedezhetjük a rejtett hőszivárgásokat, így rögtön tehetünk is ellenük.

Fűtés – ne a számla miatt legyen meleged!

  • Korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, hogy az ellenőrzés és az alapos karbantartás nagyban hozzájárul a fűtőberendezések hatékony működéséhez, az üzemeltetésük gazdaságosabb és természetesen biztonságosabb is.
  • A programozható termosztátok lehetővé teszik, hogy időszakosan állítsuk be a hőmérsékletet, vagyis csak akkor fűtsünk, amikor szükség van rá. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a felesleges üzemidőt és az energiafelhasználást.
  • Ha csak egy fokkal is alacsonyabbra állítjuk a hőmérsékletet a termosztáton, már az is számottevő csökkenést okoz a fűtésszámlában.
  • Tartsuk tisztán a radiátorokat a portól és szennyeződésektől, gondoskodjunk a szobák megfelelő páratartalmáról, és szellőztessünk rendszeresen.
  • Engedjünk be az otthonunkba minél több természetes fényt! Napfényes időben húzzuk fel a redőnyöket, vagy húzzuk el a sötétítőket, hogy a nap melege bejuthasson a lakásba, emelve a szoba hőmérsékletét.
  • Ha elavult a fűtési rendszerünk, fontoljuk meg az energiahatékony alternatívákat: válasszunk olyan típusokat, amelyek energiatakarékosak. A korszerű fűtőrendszerek hatékonyan működnek és kevesebb energiát fogyasztanak.

Áram, világítás – fényes ötletek

  • Cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékos LED-izzókra. Ezek kevesebb energiát fogyasztanak, hosszabb élettartamúak és a legtöbb esetben még a színhőmérséklet is beállítható.
  • Amikor nem használjuk a számítógépet, a tévét vagy egyéb elektronikus eszközöket, kapcsoljuk ki őket teljesen, ne hagyjuk őket készenléti állapotban! Célszerű kikapcsolható elektromos elosztót használni és azt áramtalanítani. Különösen fontos ez akkor, ha hosszabb időre elutazunk.
  • Ellenőrizzük és állítsuk optimálisra a hőmérsékletet a hűtő- és fagyasztószekrényben is. Az ideális hőmérséklet beállítása minimalizálja az energiafelhasználást. A hatékonyság érdekében rendszeresen engedjük le a hűtőszekrényt és a fagyasztót.
  • Ha új háztartási gépre van szükségünk, válasszunk olyan modelleket, amelyek magasabb energiaosztályba tartoznak, azaz kevesebbet fogyasztanak.
  • Az udvaron vagy a kevésbé használt helyiségekben (pl. pince, lépcsőház) a mozgásérzékelős kapcsolók használata is segít az energiatakarékosságban.

Víz – hogy ne folyjon el a pénzed

  • A melegvízfogyasztás csökkentése érdekében használjunk energiatakarékos mosogatógépet és használjunk víztakarékos zuhanyfejet, csapokat.
  • Ne hagyjuk, hogy a csapok csepegjenek, mert így hosszú távon jelentős mennyiségű vizet pazarolunk el.
  • Ellenőrizzük a bojler hőmérsékletét, és állítsuk a minimálisan szükséges értékre. Ha túl melegre van beállítva, csak felesleges energiát és vizet használ.
  • Amikor az éjszakai fagyok megérkeznek, érdemes elővigyázatossági intézkedéseket tenni. Ha fagyveszélyes helyen van a vízóra (pl. pincében vagy vízaknában), előzzük meg az elfagyását, időként ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, megfelelően záródik-e a fedele. Takarjuk le a vízmérő óra felületét valamilyen textillel, műanyag fóliával úgy, hogy az leolvasáskor könnyen eltávolítható legyen.

Az energiatakarékos lépésekkel anélkül minimalizálhatjuk a költségeket, hogy a komfortérzetünk sérülne. Emellett ne felejtsük el, hogy egy jó lakásbiztosítás az őszi-téli hónapokban is segíthet megbirkózni a váratlan helyzetekkel. Néhány rezsicsökkentő tipp alkalmazása és a lakásbiztosításról való gondoskodás együttesen hozzájárulhat egy kellemesebb és biztonságosabb télhez.

Használd kalkulátorunkat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást!

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor