A rendőrségi feljelentéstől a biztosítóig - tanácsok, ha betörtek otthonunkba

A rendőrségi feljelentéstől a biztosítóig - tanácsok, ha betörtek otthonunkba

Egy korábbi cikkünkben már ejtettünk szót arról, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a lakásbiztosítás megkötésekor a betörésekre vonatkozóan. Most nézzük meg, mi a teendő akkor, ha sajnálatos módon megtörtént a baj, és kénytelenek vagyunk azzal szembesülni, hogy betörtek az otthonunkba.

Próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat  és hívjuk a rendőrséget!

A legfontosabb - és talán a legnehezebb dolog - a nyugalom megőrzése. Lássuk be, hogy csak ilyen állapotban lehet a helyzetet objektíven kezelni, és megfelelően cselekedni. Akár otthon tartózkodunk, amikor betörnek hozzánk, akár hazaérve tapasztaljuk, hogy a tettes még a lakásban van, igyekezzünk észrevétlenek maradni, és lehetőség szerint kerüljük a vele való találkozást. Bár minden szituáció más és más, a legfontosabb a saját testi épségünk védelme. Ugyanakkor, ha már elmúlt a veszély, azonnal értesítsük a rendőrséget, és lehetőség szerint higgadtan tájékoztassuk a diszpécsert a történtekről.

Ne nyúljunk semmihez!

Nagyon fontos, hogy a nyomrögzítés miatt a helyszínen addig ne nyúljunk semmihez, amíg erre a rendőrségtől engedélyt nem kapunk. Ezt követően már fel lehet mérni a károkat, és a rendőrségnek tételesen megnevezhetjük az eltulajdonított értéktárgyakat. Az így elkészült rendőrségi jegyzőkönyvre szüksége lesz a biztosítónak is a kárrendezés során. Hasznos segítség lehet mind a rendőrségnek, mind pedig a biztosítónak, ha korábban leltárba vettük a vagyontárgyainkat (netán azok számláit, egyéb dokumentumait) akár egy lista, fényképek vagy videófelvétel formájában.

Értesítsük a biztosítót!

A kárigény bejelentésének határideje a biztosítási szerződésben minden esetben szerepel. A betörés tényét jelentsük be minél hamarabb (erre lehetőségünk van személyesen, levélben, telefonon és online is), nehogy a határidő elmulasztása miatt maradjon el a kártérítés. A benyújtandó dokumentumok listáját a szerződés is tartalmazza, de a biztosítótársaság is segítségünkre van ebben, és a legtöbb társaságnál már lehetőség van az online kárrendezésre is.

Legyen jó biztosításunk!

A szerződés szintén tartalmazza azt, hogy a betörés, mint káresemény mikor minősül biztosítási eseménynek és milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a biztosító kártérítést fizessen. Amennyiben alaposan jártunk el a szerződés megkötésekor a fedezetek és biztosítási összegek meghatározását illetően, és vagyonvédelmi szempontból is megfeleltünk a szerződésben szereplő feltételeknek, természetesen jogosultak vagyunk a megfelelő összegű kártérítésére. 

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert sokan csak a kártérítés elutasításakor döbbennek rá, hogy a szerződés megkötésekor nem fordítottak kellő figyelmet minden részletre, esetleg ekkor derül fény az alulbiztosítottság problémájára vagy éppen arra, hogy a nem megfelelő biztonsági zár vagy a kikapcsolt riasztó miatt nem fedezi a biztosító a keletkezett károkat.

A károk csökkentése érdekében legyünk gondosak a biztonsági berendezések kiválasztása és a megfelelő biztosítás megkötése során is !

Ez utóbbiban nyújtanak Önnek nagy segítséget az oldalunkon található Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás ajánlatok, melyek közül a kalkulátorral gyorsan és könnyen kiválaszthatja a legmegfelelőbbet.

MFO-kalkulátor: https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor