Miért fontos kellő figyelmet fordítani a biztosítási összeg meghatározására?

Miért fontos kellő figyelmet fordítani a biztosítási összeg meghatározására?

A megfelelő lakásbiztosítás megkötéséhez az ajánlatok tanulmányozásakor számos szempontot kell figyelembe vennünk: lényeges a megfizethető díj, kalkulálnunk kell a számunkra fontos vagyontárgyakkal és az esetlegesen felmerülő káreseményekkel. Mivel a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) széles körű alapszolgáltatást és számos hasznos kiegészítő fedezetet is kínálnak, segítségükkel abszolút személyre szabott otthonbiztosítást köthetünk.

Ahhoz azonban, hogy kár esetén a biztosítás valóban levegye a vállunkról a veszteség okozta anyagi terheket, elengedhetetlen a biztosítási összeg pontos meghatározása, ami kulcsfontosságú a kártérítés szempontjából.

Mi az a biztosítási összeg?

A biztosítási összeg a biztosító által kár esetén fizethető legmagasabb összeg, vagyis azt jelenti, hogy a megadott biztosítási összeg mértékéig kaphatunk kártérítést. A biztosítási összeget a szerződés megkötésekor mi magunk határozzuk meg mind az ingatlanra, mind pedig az ingóságokra vonatkozóan. Ebben segítségünkre lehet egy biztosítási szakértő vagy akár a lakásbiztosítás kalkulátor is.

Mennyit fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy a biztosító az ingatlanok esetében az újjáépítési, ingóságok esetében pedig az újrabeszerzési érték alapján dönt a kártérítés összegéről. Tehát, ha a biztosítás megkötéskor megadott biztosítási összeg alacsonyabb, mint az ingatlan újjáépítési értéke vagy az ingóság újrabeszerzési értéke, a kártérítés alacsonyabb lesz a vártnál. Ebben az esetben beszélünk alulbiztosítottságról. Ekkor fennállhat az a probléma, hogy a károk helyreállítását nem fedezi a biztosító által fizetett kártérítés. A hiányzó összeget nekünk kell előteremtenünk, és ha ezt nem tudjuk megtenni, meghiúsul a helyreállítás.

Miért fontos az értékkövetés?

Lényeges tehát, hogy a biztosítási összeg és a vagyontárgy tényleges (újjáépítési vagy újrabeszerzési) értéke egyezzen! És ez az egyezés ne csak a szerződés megkötésekor álljon fenn, hanem kövesse az ingatlanban és az ingóságokban bekövetkezett olyan értékváltozásokat, mint az építőipari árak növekedése, a lakásfelújítás vagy -bővítés, új vagyontárgyak beszerzése. Fordítsunk kellő gondot szerződésünk felülvizsgálatára és az értékkövetésre, melyben a biztosító is a segítségünkre lehet, hiszen a szerződés évfordulóját megelőzően az ún. indexálási értesítőben tájékoztat arról, hogy a biztosítási összeget és a díjat az árszínvonal változásához hozzáigazítja.

Ha például az ingatlanunkra a szerződés megkötésekor 50 millió forintos biztosítási összeget állapítottunk meg, de az pár év múlva néhány nagy összegű beruházásnak, bővítésnek köszönhetően már 70 millió forintot ér, és egy tűzeset kapcsán megsemmisül, az értékkövetés elmaradása esetén a biztosítótól csak a szerződésben rögzített összeghatárig kapunk kártérítést.

Miért nem érdemes túlbiztosítani a vagyonunkat?

A biztosítási összeg megállapítása kapcsán érdemes szót ejteni a túlbiztosításról is. Mivel a biztosítás a jogszabály szerint nem vezethet gazdagodáshoz, a biztosítási összeg nem haladhatja meg a biztosított vagyontárgy(ak) értékét. Tekintettel arra, hogy kártérítéskor az újjáépítési vagy újrabeszerzési érték a mérvadó, hiába biztosítjuk be nagyobb összegre a vagyontárgyakat, nem fogunk ezeknél az értékeknél nagyobb összeget kapni.

Megfelelő odafigyeléssel tehát sokat tehetünk az optimális és mindenre kiterjedő biztosításért. Ebben nyújtanak segítséget az oldalunkon található Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási ajánlatok!

MFO díjkalkuláció: https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor