Indul a fűtési szezon - készüljünk rá időben és körültekintően

Indul a fűtési szezon - készüljünk rá időben és körültekintően

A nappalok rövidülése, a sárguló-barnuló levelek és az egyre hűvösebbé váló reggelek bizony mind arra figyelmeztetnek, hogy az év utolsó hónapjainak nézünk elébe, és lassan már a tél is a nyakunkon van. Hogy milyen lesz az elkövetkező hónapok időjárása, azt egyre nehezebb megjósolni, ugyanúgy számíthatunk enyhe télre, mint jéghideg zimankóra.

Az otthonokban ismét naponta használjuk a fűtést, és ahhoz, hogy a hideg hónapokat biztonságban, komfortosan és zökkenőmentesen töltsük, fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Nézzük, milyen lépéseket tehetünk otthonunk melegének megőrzése érdekében.

Ellenőrzés, karbantartás

Függetlenül attól, hogy milyen fűtésrendszerrel rendelkezünk, az ellenőrzés és karbantartás alapvető fontosságú. Feltétlenül konzultáljunk szakemberrel, aki ellenőrzi a rendszert, és javaslatokat tehet a hatékonyság növelésére is.

A tűz- és robbanásveszély miatt főleg a gázkazánokra igaz, hogy fokozottan oda kell figyelni a helyes üzemeltetésre és karbantartásra.

  • Semmiképpen ne próbálkozzunk otthoni barkácsolással, javítgatással, mert egyrészt a szakszerűtlen beavatkozások balesetveszélyesek lehetnek, másrészt ezzel a készülékünk garanciája is elvész.
  • Azt is érdemes tudni, hogy a gázkazángyártók többsége csak a velük szerződésben álló szakember munkáját fogadja el a garanciavállalás fenntartásához. A dedikált szerelők folyamatos kapcsolatban állnak a gyártóval, így naprakészek mind a készülékekkel kapcsolatos információkat, mind az alkatrészellátást illetően.
  • Az éves karbantartás alkalmával többek között sor kerül a készülék átvizsgálására, az esetlegesen elhasznált, hibás alkatrészek cseréjére, egy alapos tisztításra és a készülék beállítására. 

Ha kandallóval, szilárd tüzelésű kályhával, kazánnal rendelkezünk, szintén fontos a fűtési szezon előtti átvizsgálás.

  • Míg a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kéményeket kétévente, a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések kéményeit évente kell átvizsgáltatnunk. Éljünk a lehetőséggel, hiszen az ingyenes ellenőrzést és tisztítást akár online is igényelhetjük a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat oldalon.
  • Az első használat előtt a füstcsöveknek és -csatlakozásoknak, a tüzelőberendezés légmentes záródását biztosító elemeknek, a szigetelőzsinórok épségének ellenőrzése épp olyan fontos, mint a megfelelően elvégzett tisztítás.
  • A jó minőségű fűtőanyag használata nemcsak gazdaságos, hanem biztonsági szempontból is lényeges. A vizes tűzifával, a háztartási hulladékkal, a lakkozott, festett fával való fűtés közben mérgező gázok keletkezhetnek, és fokozhatják a korom- és kátránylerakódást a kéményben, ami a füst visszaáramlásához vagy kéménytűzhöz vezethet.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye a fűtési szezonban fokozottan fennáll!

  • A nyílt égésterű fűtőberendezések az égési folyamat során szén-monoxidot termelhetnek, különösen akkor, ha nem megfelelően karbantartottak vagy rosszul szellőző helyiségben vannak elhelyezve.
  • A szén-monoxid megjelenéséhez gyakran az vezet, hogy nem biztosított az égési folyamathoz szükséges megfelelő levegő-utánpótlás, mivel a fűtőberendezések és a konyhai vagy fürdőszobai szag- és páraelszívók egyaránt a lakótér levegőjét használják. Emellett a jól záródó, hőszigetelt ablakok, ajtók is akadályozhatják a levegő áramlását.
  • Lényeges, hogy az egész fűtési szezon alatt ügyeljünk a gondos szellőztetésre, hogy a nyíltlángú fűtőberendezésünk működéséhez szükséges levegő-utánpótlás biztosított legyen!
  • A szén-monoxid-érzékelő életet menthet, mivel időben figyelmeztet, ha felmerül a szén-monoxid szivárgás gyanúja. Csak megbízható forrásból származó, minőségi készüléket válasszunk, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon szereljük fel.

Hogy időben fény derüljön az esetleges problémákra, érdemes abban az esetben is elvégezni egy próbafűtést, ha elektromos fűtést (kazán, radiátor, klíma, infrapanel, elektromos padlófűtés) használunk. 

A lakásbiztosítás is jól jöhet

A fentebb felsorolt teendők elvégzésével mindennapjaink kényelméhez és biztonságához járulunk hozzá. Kellemetlen meglepetések azonban sajnos bármikor bekövetkezhetnek, így tanácsos azt is számba venni, hogy a megfelelő lakásbiztosítás hogyan támogathatja védelmünket. Egy, az igényeinkhez szabott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás nagy terhet vehet le a vállunkról baj esetén. Főképp, ha igénybe veszünk olyan speciális kiegészítő fedezeteket, melyek az őszi-téli hónapok alatt különösen hasznosnak bizonyulhatnak:

  • Biztosítás közműkimaradás esetén: a közműellátási szolgáltatásban (áram, gáz, távhő, víz, vezetékes telefon, internet) a szolgáltatónak felróható okból, előre be nem jelentett és legalább napi 6 óra folyamatos tartamot meghaladó szolgáltatás kimaradás esetén nyújt kártérítést.
  • Klímaberendezés biztosítás: meghibásodás esetén igényelhetjük a javítási, pótlási költségek térítését.
  • Okos eszközök biztosítása: többek között az épület hűtő-, fűtő berendezési rendszerei, termosztátok meghibásodásával összefüggésben felmerült javítási, pótlási költségek fedezésére nyújt lehetőséget.
  • Assistance szolgáltatás: vészhelyzetben külső szolgáltatóval együttműködve az év minden napján, napi 24 órán keresztül fogadja a biztosítottak telefonhívásait, és többek között víz-, gáz-, fűtésszerelő, villanyszerelő szolgáltatásokat biztosít, és téríti meg meghatározott összeg erejéig a kiszállási- és munkadíjat, anyagköltséget.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások egész évben védelmet nyújtanak! A választáshoz vedd igénybe kalkulátorunkat:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor