Ingóságok biztosítása – Miért hasznos, ha leltárba vesszük az értékeinket?

Ingóságok biztosítása – Miért hasznos, ha leltárba vesszük az értékeinket?

Az otthonunkban számos értékes tárgyat tartunk, éppen ezért fontos, hogy egy káresemény bekövetkeztekor (pl. tűz, betörés, vihar stb.) a biztosítás segítségünkre legyen az elveszett vagy megrongálódott értékeink pótlásában, helyreállításában. Cikkünkben áttekintjük, hogy miért érdemes leltárba venni ingóságainkat, és hogyan segíthet ez az értékeink hatékony biztosításában.

Az átláthatóság és a tudatosság megfelelő biztosításhoz vezet

  • Az ingóságok leltárba vételével könnyen átláthatjuk az otthonunkban található értékeket. Ez nem csupán pénzügyi szempontból fontos, hanem segít abban is, hogy tudatosabban kezeljük vagyonunkat. A leltárkészítés révén könnyebben azonosíthatjuk, mely tárgyak képviselnek számunkra valóban jelentős értéket, melyeket érdemes biztosítani.
  • A leltár segít pontosan meghatározni azt is, hogy mekkora biztosítási fedezetre van szükségünk. Így elkerülhetjük a túl magas vagy túl alacsony biztosítási összegeket, és optimálisan védhetjük vagyontárgyainkat.
  • Leltár készítésével könnyebben meghatározhatjuk, milyen típusú biztosításra van szükségünk. A biztosítási szerződés megkötésekor fontos tisztában lenni azzal, hogy az alapbiztosítás pontosan mely ingóságokra és milyen értékig nyújt fedezetet. Ha műalkotásokat, ékszereket, nemesfémeket, antik bútorokat stb. tartunk otthon, és ezek értékesebbek az alapcsomagban meghatározott fedezetnél, érdemes külön kiegészítő értékbiztosítást kötni.
  • Frissítsük folyamatosan a nyilvántartásunkat: ne maradjon el az újonnan beszerzett tárgyak biztosítása, illetve ne feledkezzünk meg azon tárgyak biztosításának lemondásáról, amelyek már nincsenek a tulajdonunkban. A meglévő biztosításunk éves áttekintésekor könnyen ellenőrizhetjük, hogy a biztosítási összegek megfelelnek-e az ingóságaink valós értékének (szükség szerint módosíthatjuk azokat).

Gyorsabb és egyszerűbb kárbejelentés

  • Káreset bekövetkeztekor a leltárkészítés nagyban megkönnyíti a kárbejelentést is. A pontosan dokumentált leltárral könnyebben számba vehetjük az elveszett vagy megrongálódott ingóságokat. Az adatok és fotók segítik a biztosítót a kárfelvétel hatékonyabb elvégzésében, ami felgyorsítja az eljárást és a kárigényünk rendezését.
  • Betörés esetén a rendőrségi nyomozásnál is nagy segítséget jelenthetnek az ellopott értéktárgyakról szóló pontos információk, fotók.

Hogyan érdemes a leltárt elkészíteni?

  • Ingóságaink listáját elkészíthetjük papír alapon vagy digitálisan (használhatunk leltárkészítő alkalmazást is), azonban mindkét esetben gondoskodjunk a biztonságos tárolásról és egy másolatról!
  • Dokumentáljuk az értékeinket fotókkal vagy videókkal kategóriák szerint, jelöljük meg a mennyiséget és az értéket, a vásárlás évét, és lehetőleg gyűjtsük össze a számlákat, garancialeveleket!

Az ingóságok biztosítása és a leltárkészítés hatékony és előrelátó lépés az otthonunkban található értékek védelme érdekében. Az idő és az energiabefektetés, melyet az értékeink védelmére fordítunk, hosszú távon számos kellemetlenségtől és anyagi veszteségtől kímélhet meg bennünket.

A nyugalom otthon kezdődik! Válaszd ki a megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást kalkulátorunk segítségével – könnyedén és gyorsan!

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor