Mi a teendő a lakásbiztosítással, ha a szerződő fél elhunyt?

Mi a teendő a lakásbiztosítással, ha a szerződő fél elhunyt?

2024. szeptember 20., péntek

A lakásbiztosítás szerződőjének halála esetén az örökösökre hárul a biztosítással kapcsolatos feladatok intézése. A hátrahagyottak anyagi biztonságának megőrzésében fontos szerepet játszik az ingatlan és a biztosított vagyontárgyak továbbra is fennálló védelme, azaz a lakásbiztosítási szerződés folyamatos fenntartása, illetve új szerződés kötése.

A biztosító értesítése és a szerződés fenntartása

A szerződő halálával a lakásbiztosítási szerződés úgynevezett érdekmúlás okkal szűnik meg. A felmondáshoz/megszüntetéshez a jogerős hagyatékátadó végzést be kell mutatni a biztosítónak. A szerződés megszüntetésekor fennálló esetleges túlfizetéseket a biztosító visszatéríti az örökösök részére.

Fontos, hogy az elhalálozás tényét amint lehet, tudassuk a biztosítóval (ezt a halotti bizonyítvány bemutatásával tehetjük meg), és a szerződés megszűnéséig, azaz hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig gondoskodjunk az esedékes biztosítási díj megfizetéséről.

A biztosító hivatalosan akkor értesül a szerződő haláláról, ha bemutatásra kerül a halotti anyakönyvi kivonat, a jogerős hagyatéki végzés, vagy az öröklési bizonyítvány. Továbbá, a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző megkeresése vagy a halál tényét igazoló jogerős bírósági határozat is hivatalos értesítésnek minősül.

Adatszolgáltatás a szerződéssel kapcsolatban

A hagyatéki eljárás jogerős lezárásáig a biztosító az elhunyt által kötött biztosítási szerződéssel kapcsolatban adatokat szolgáltathat, de kizárólag a díjfizetés fenntartása érdekében. Információt kaphatunk a szerződés fennállásának tényéről, a kötvényszámról, az általános szerződési feltételekről, a díjegyenlegről, az esedékes díjtartozásról és a szerződés évfordulójáról.

Ezen adatokhoz személyazonosságuk és az elhunythoz való kapcsolatuk igazolása után juthatnak a közeli hozzátartozók vagy az ingatlan birtokosai.

Bármely egyéb adat, információ kiadására kizárólag akkor van lehetőség, ha az örökös igazolja jogállását.

Ki jogosult a biztosító szolgáltatására?

A biztosított halála esetén a biztosító szolgáltatására azok a kedvezményezettek jogosultak, akik a szerződésben fel vannak tüntetve. Ha a szerződésben nincsenek kedvezményezettek megnevezve, akkor a biztosított örökösei jogosultak a szolgáltatás igénybevételére.

Egyes lakásbiztosítások haláleseti biztosítást is magukban foglalhatnak, amelynek összegét a biztosító kifizeti az örökösöknek a szerződésben megfogalmazott feltételek szerint.

A biztosító azt a személyt tekinti örökösnek, aki jogerős hagyatéki végzéssel, öröklési bizonyítvánnyal vagy jogerős bírósági határozattal igazolja örökösi jogállását.

Az ingatlan- és ingóvagyon további védelme érdekében természetesen tanácsos új lakásbiztosítást kötni. Az örökölt ingatlan és a vagyontárgyak folyamatos védelme biztosítja, hogy hogy az esetleges károk ne jelentsenek pénzügyi terhet az örökösök számára.

Kalkuláljon oldalunkon, hogy megtalálja a legmegfelelőbb ajánlatot otthona védelmére:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor