8+1 tipp, hogyan tehetjük biztonságossá idős szeretteink otthonát

8+1 tipp, hogyan tehetjük biztonságossá idős szeretteink otthonát

2024. augusztus 15., csütörtök

Az időskorral járó fizikai és szellemi változások növelhetik a balesetek és a sérülések kockázatát. Az alábbi tippekkel segíthetjük idős szeretteinket abban, hogy otthonuk biztonságos és könnyen használható legyen, és csökkenthetjük annak az esélyét, hogy veszélyes helyzetekbe kerüljenek.

  1. Jól megvilágított területek: Biztosítsuk, hogy minden fontos terület jól meg legyen világítva, különösen a folyosók, lépcsők vagy a kerti utak. Használjunk mozgásérzékelős lámpákat, hogy ne kelljen a kapcsolókat keresgélni. Ezek megkönnyítik a tájékozódást mind a lakásban, mind az udvaron.

  2. Korlátok, kapaszkodók: A fürdőszobában, a lépcsőknél és a folyosókon elhelyezett kapaszkodók jelentősen csökkentik az esések kockázatát. Fontos, hogy ezek stabilak legyenek és igazodjanak az idős személy magasságához.

  3. Jól használható, akadálymentes utak a lakásban: Ügyeljünk arra, hogy a lakásban ne legyenek felesleges bútorok, szőnyegek vagy egyéb tárgyak, amelyeket kerülgetni kell. Megbotlást okozhatnak és nehezítik a közlekedést. A szobák közötti átjárók legyenek szélesek, és a padló legyen csúszásmentes.

  4. Biztonságos konyha- és fürdőszobahasználat: Biztonsági szempontból a konyha és a fürdőszoba kritikus helyiségek. A csúszásmentes padlók és a könnyen elérhető polcok mellett érdemes automatikusan kikapcsoló tűzhelyeket és hőmérséklet-szabályozós csaptelepeket használni. A fürdőkádba vagy zuhanyzóba helyezett csúszásgátlók, valamint a be- és kilépést segítő kapaszkodók szintén növelik a biztonságot.

  5. Egyszerűen kezelhető berendezések: Az idős emberek számára a bonyolult technológiai eszközök kezelése nehézséget okozhat, ezért az otthoni berendezések kiválasztásakor fontos szempont, hogy azok egyszerűen és biztonságosan kezelhetőek legyenek.

  6. Okos eszközök: Applikációval irányítható fűtésrendszerekkel, klímákkal, biztonsági rendszerekkel távolról is könnyen ellenőrizhetjük és felügyelhetjük szeretteink biztonságát, vagy távsegítséget nyújtva hozzájárulhatunk kényelmükhöz.

  7. Készpénz, ékszerek, egyéb értékek: Az értékeket biztonságos helyen kell tárolni, például zárható szekrényben vagy széfben. Ez nemcsak a lopások megelőzése érdekében fontos, hanem az idősek nyugalmát is növeli, mivel nem kell aggódniuk értékeik miatt. Ezáltal a családtagok is nagyobb biztonságban érezhetik szeretteiket.

  8. Zárak, biztonsági rendszerek: A megfelelő zárak és biztonsági rendszerek használata elengedhetetlen az otthon biztonságának megőrzéséhez. Az automata ajtózárak, videó-kaputelefonok és riasztórendszerek segíthetnek abban, hogy az idős emberek biztonságban érezzék magukat otthonukban.

+1. Mindenki, így az idősek számára is fontos, hogy megfelelő lakásbiztosítással rendelkezzenek, ez nem csak az ingatlan és a benne lévő értéktárgyak védelme miatt fontos , hanem plusz nyugalmat teremt a hozzátartozók számára is. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) alapcsomagja és kiegészítő fedezetei tökéletesen alkalmasak arra, hogy átfogó védelmet nyújtsanak a nem várt káresetekre.

Használja online kalkulátorunkat, válasszon az MFO ajánlatok közül, és kösse meg gyorsan, egyszerűen saját, vagy hozzátartozója lakásbiztosítását:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor