Miért fontos a társasházban élőknek a saját lakásbiztosítás?

Miért fontos a társasházban élőknek a saját lakásbiztosítás?

2024. augusztus 1., csütörtök

A társasházi biztosítás fontos szerepet játszik az épület biztonságának megőrzésében, de nem helyettesítheti a saját lakásunk teljes körű biztosítását. Éppen ezért a társasházakban élők számára fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen biztosítási fedezetekkel rendelkezik a társasház, és milyen károk fedezésére kell a lakóknak saját maguknak biztosítást kötniük.

Mi tartozik a társasházi biztosítás hatáskörébe?

A társasházi biztosítás célja, hogy védelmet nyújtson az épület egészének és közös részeinek kára esetén. Ide tartoznak többek között:

  • épületszerkezeti és -gépészeti elemek: falak, tető, alapzat, homlokzat, lift, a fűtésrendszer közös részei
  • nyílászárók: az ablakok, ajtók, redőnyök és hasonló elemek sérülései is a biztosítás hatálya alá eshetnek
  • közös terek: a padlást, pincét, lépcsőházat és más közös használatú területeket érintő károk is fedezve vannak a szerződésben meghatározottak szerint

A társasház-biztosítások alapesetben a leggyakoribb és legáltalánosabb káreseményekre nyújtanak fedezetet:

  • elemi károk (vihar, árvíz, földrengés stb.)
  • tűzesetek
  • a társasház tulajdonát érintő betöréses lopás vagy vandalizmus

Ha egy vihar következtében az épület tetőszerkezete sérül, vagy egy árvíz miatt a pince elázik, a társasházi biztosítás fedezetet nyújt ezekre a károkra. Abban az esetben is számíthatunk a társasház biztosítására, ha a saját lakásunknak egy olyan része sérül, amire a társasház biztosítása fedezetet nyújt – pl. egy heves vihar következtében betörik az ablakunk. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy pontosan mire terjed ki a társasház biztosítása, mert ez esetenként eltérő lehet.

Miért fontos a saját lakásbiztosítás?

A társasházi biztosítás nem feltétlenül fedez minden lehetséges kárt, amely az ingatlanunkban keletkezhet.

  • A saját lakásra kötött biztosítást olyan személyes tulajdonokra, ingóságokra és egyedi igényekre is kiterjesztheti, amelyeket a társasházi biztosítás nem fed le. A bútorok, elektronikai eszközök és egyéb értékes személyes tárgyak védelmét saját biztosítással lehet megoldani.
  • Ha egy csőtörés következtében vízkár éri a lakásunkat, a társasházi biztosítás fedezheti az épület elemeinek sérülését, míg a lakásbiztosításunk téríti meg az ingóságainkban keletkezett károkat.
  • Szintén a saját lakásbiztosításra támaszkodhatunk pl. betörés, rablás vagy éppen duguláselhárítás esetén.
  • Egy lakásbiztosítás megfelelően kalkulált biztosítási összegekkel, felelősségbiztosítással és további kiegészítő biztosításokkal olyan átfogó védelmet nyújt, mely biztos segítséget, anyagi támaszt jelenthet a nem várt események bekövetkeztekor.

Összességében a társasházi és a saját lakásbiztosítás együttesen biztosítja a megfelelő védelmet mind az ingatlan, mind az ingóságok számára, csökkentve a pénzügyi kockázatokat és biztosítva a nyugalmat. Minden lakástulajdonosnak érdemes alaposan áttekintenie, hogy mire terjed ki a társasház biztosítása, és ennek figyelembevételével gondoskodni a saját ingatlanja és ingóságai megfelelő további biztosításáról. Így tehet azért, hogy váratlan események esetén is gyors és hatékony segítséget kapjon a károk helyreállításában.

Miután tájékozódott társasháza biztosításáról, kösse meg saját személyre szabott Minőségi Fogyasztóbarát Otthonbiztosítását online kalkulátorunk segítségével!

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor