Ön tisztában van vele, mire fizet a lakásbiztosítása?

Ön tisztában van vele, mire fizet a lakásbiztosítása?

2024. október 17. csütörtök

A lakásbiztosítás megkötése után a kötvény a fiókba kerül, és sok esetben a lakástulajdonosok abban a tudatban dőlnek hátra, hogy a biztosító kártérítést nyújt, ha valami baj történik az otthonukkal. De vajon Ön tisztában van-e azzal, mire terjed ki pontosan lakásbiztosítása?

 

Mi tartozik egy lakásbiztosítás fedezeti körébe?

A lakásbiztosítások – így a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) is – alapvetően két fő területet fednek le: a biztosított ingatlant és az ingatlanban lévő vagyontárgyakat.

Az MFO a lakóépületen, lakáson túl fedezetet biztosít az alábbiakat érintő károkra is:

  • építmények – pl. járda, medence, kerítés, kapu, kocsibeálló
  • melléképület – pl. garázs, tároló
  • az épülethez tartósan rögzített berendezések – napelem, napkollektor, klímaberendezés, árnyékoló szerkezet stb.

Az ingóságok esetén a kockázatviselés a biztosított épületben, a biztosított tulajdonában lévő, biztosítási összeggel megjelölt vagyontárgyakra (általános háztartási ingóságok és értéktárgyak) terjed ki.

Milyen biztosítási események esetén kaphat kártérítést?

A lakásbiztosítások alapcsomagja általában a legnagyobb kockázatot jelentő elemi károkat (tűz, füst- és koromszennyezés, robbanás, természeti károk), illetve a háztartásokat érintő tipikus káreseményeket (vízkárok, betörés, rongálás, vandalizmus, üvegtörés stb.) foglalja magában, továbbá felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Kiegészítő fedezetekkel lesz teljeskörű a védelem

Az alapbiztosítást a különböző kiegészítő biztosításokkal teheti teljessé, az egyéni igények és kockázatok figyelembevételével: például kisállatbiztosítás, duguláselhárítás, kerti dísznövénybiztosítás, zárcsere, okos eszközök biztosítása, de a lakásbiztosítást kiegészítheti akár baleset- vagy életbiztosítással is.

Miért fontos, hogy áttanulmányozza a szerződését?

Mert a biztosító mindig kizárólag a szerződésben meghatározott károkra, annak feltételeivel és az abban előírt mértékben nyújt kártérítést.

A kötvények gyakran specifikusak lehetnek, és a kártérítés bizonyos feltételekhez kötött: pl. a szerződés általában pontosan részletezi, milyen időjárási feltételeket tekint viharnak, ahogy az sem mindegy, milyen típusú zárat tört fel betöréskor a lakásunkba behatoló.

Persze jó tudni, hogy földrengés ellen is biztosítva van a lakás, de még jobb, ha a biztosításban az üvegtörés nemcsak a betört ablakra, hanem az akváriumra vagy a zuhanykabinra is vonatkozik. Áramkimaradás esetén pedig a leolvadt hűtőben tárolt élelmiszert is megtérítheti a biztosító, ahogy az elveszített okmány, bankkártya pótlásának vagy az elromlott zár cseréjének költségeire is jogosult lehet a biztosított.

Elengedhetetlen tehát, hogy a szerződés megkötésekor és a kár bekövetkeztekor is figyelmesen átnézzük a biztosítási feltételeket!

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási ajánlatok egységes, könnyen összehasonlítható, átlátható feltételrendszerükkel megkönnyítik az Ön dolgát, ha szeretné az igényeinek legmegfelelőbb lakásbiztosítást megkötni.

Az ajánlatok összehasonlításához használja online kalkulátorunkat!

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátor | E-otthonbiztositas.hu

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor