Otthonvédelmi praktikák: így készüljünk fel az őszre és a télre

Otthonvédelmi praktikák: így készüljünk fel az őszre és a télre

2024. október 3., csütörtök

A kevésbé barátságos időjárás beköszöntével érdemes időt szánni otthonunk felkészítésére, hogy a hideg hónapokban is nyugalomban és kényelemben érezzük magunkat. Az alábbi tippek segítségével megőrizhetjük ingatlanunk állapotát és energiatakarékossági szempontból is előnyös lépéseket tehetünk.        

Teendők a kertben

  • Csatornák és vízelvezetők tisztán tartása: Előzzük meg, hogy a lehullott levelek eltömítsék a csatornákat és a vízelvezetőket. Ezek tisztán tartása megakadályozza, hogy az esővíz a ház alapjához folyjon, így elkerülhetjük a beázást.

  • Fagykárok elleni védekezés: Szigeteljük le a külterületen található vízvezetékeket, a használaton kívüli kerti csapokból engedjük ki a vizet és zárjuk el őket. A fűtetlen helyiségek (garázs, pince) vízvezetékeit is érdemes megfelelően szigetelni.

  • Rendezett, biztonságos udvar: A nyáron használt holmikat (kerti bútorok, mobil medence, játékok, hintaágy stb.) tároljuk az időjárás viszontagságaitól védett helyen. A fákról vágjuk le a méretesebb, száraz ágakat, megelőzve ezzel, hogy ónos eső vagy nagyobb mennyiségű hó miatt leszakadva kárt okozzanak.

  • Tető és a falszigetelés karbantartása: Javítsuk ki a tető esetleges hiányosságait, hogy elejét vegyük a beázásnak, illetve ellenőrizzük a falak szigetelését is.

Tennivalók a lakásban

  • Fűtési rendszer karbantartása: A kazánt vagy a központi fűtést a szezon előtt szakemberrel ellenőriztessük, hogy megelőzzük a hidegebb időszakban bekövetkező meghibásodást és biztosítsuk a hatékony működést. Ezzel a fűtésszámlánkon is spórolhatunk.

  • Szigetelés – kulcs a meleg otthonhoz: A rosszul szigetelt ablakok és ajtók jelentős hőveszteséget okozhatnak, ezért, ha szükséges, cseréljük ki a régi tömítéseket. Ez a csekély ráfordítás a fűtési szezonban jelentős energiamegtakarításhoz vezethet, és hozzájárul otthonunk kellemesebb légköréhez.

  • Megfelelő szellőzés: A rendszeres szellőztetés elengedhetetlen a penész és a nedvesség felhalmozódásának elkerülése érdekében. Naponta többször szellőztessünk ki alaposan, de rövid ideig, hogy a lakás ne hűljön le túlságosan. A megfelelő páratartalom fenntartásához szükség esetén használjunk páramentesítőt.

  • Készüljünk fel az esetleges áramkimaradásokra: Az intenzív havazás, ónos eső könnyen okozhat hálózati problémákat. Fontos, hogy legyen otthon elemlámpa (tartalék elemekkel), gyertya, meleg takaró.

Felkészített otthon megfelelő lakásbiztosítással

A gondos karbantartás és felkészülés nemcsak biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi otthonunkat, hanem hosszú távon jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. Ne feledjük: a megelőzés mindig olcsóbb, mint a kár helyreállítása.

Gondoskodjunk arról, hogy otthonunkat megfelelő lakásbiztosítással is védjük. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások alapcsomagja széleskörű védelmet nyújt, de számos egyéb kockázat is lefedhető a kiegészítő biztosítások kiválasztásával.

Használja az oldalon található kalkulátort a legoptimálisabb védelem kialakítása érdekében!

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátor | E-otthonbiztositas.hu

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor