Ha lecsapott a vihar – fontos teendők a gyors és hatékony kárrendezés érdekében

Ha lecsapott a vihar – fontos teendők a gyors és hatékony kárrendezés érdekében

Korábbi bejegyzésünkben arra igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy némi körültekintéssel hogyan előzhetjük meg, illetve mérsékelhetjük a nyári viharok okozta károkat. Most következzen néhány hasznos tanács arra az esetre, ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére kár érte lakásunkat, lakóházunkat, kertünket.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a kárbejelentés és kárrendezés a lehető leggördülékenyebben történjen?

Kárenyhítés

Amennyiben szükséges, és lehetőségünk van rá, gondoskodjunk róla, hogy megelőzzük a további károk bekövetkeztét. Ezt az úgynevezett kárenyhítési kötelezettséget a biztosítótársaságok elő is írják. Gondoskodjunk pl. a beázás megszüntetéséről, de a törött tetőcserepeket tegyük el, és csak annyi javítást végezzünk a kárszemle előtt, amennyi a kárenyhítéshez szükséges.

Dokumentálás

A helyszínről, a megrongálódott vagyontárgyakról és akár a viharról is, készítsünk fotókat vagy videót. A további károk kockázatának csökkentésére tett munkafolyamatokat is érdemes rögzíteni, ha szakember munkáját vettük igénybe, tegyük el a tőle kapott számlát. A felvételek és minden kapcsolódó dokumentum hasznos információkkal szolgálhat a kárfelvétel során, és megkönnyítheti a kárrendezés folyamatát.

Kárbejelentés

A kárt a lehető leghamarabb jelentsük a biztosítónknak. A szerződés pontosan tartalmazza, hogy ezt hány napon belül kell megtennünk. A bejelentésben pontosan meg kell határozni a káreseményt, annak körülményeit, időpontját, helyszínét, a károsodott vagyontárgyakat és a kár becsült összegét. Ez történhet interneten, telefonon, levélben vagy személyesen. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításoknál természetesen elérhető az online kárbejelentés, így a nap 24 órájában intézhetőek és nyomon követhetőek a kárrendezési ügyek. A bejelentést követően a biztosító felveszi velünk a kapcsolatot, és amennyiben szükséges, intézkedik a kárszemlével kapcsolatban is.

Sajnos előfordulhat, hogy az említett intézkedések elmaradása, illetve a határidők be nem tartása miatt nem fizet a biztosító, esetleg kiderül, hogy a szerződésben szereplő biztosítási összeg nem a jelenlegi értékekre van kalkulálva, vagy egyszerűen nem gondoskodtunk pl. a kerti bútorok és egyéb értékes ingóságok biztosításáról. Annak érdekében, hogy a biztosító megtérítse a kárunkat, elengedhetetlen a személyre szabottan és körültekintően megkötött biztosítási szerződés!

 

Tájékozódjon és kalkuláljon oldalunkon, ahol már 6 társaság családbarát, zöld és digitális Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) termékei közül választhat!

MFO Díjkalkuláció: https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor