Hasznos tanácsok a márciusi biztosítóváltással kapcsolatban

Hasznos tanácsok a márciusi biztosítóváltással kapcsolatban

2024. február 4., vasárnap

 

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a lakásbiztosítási szerződések – szokásos, évfordulón kívüli – márciusban esedékes felülvizsgálatának, módosításának, újrakötésének lehetőségével. A várakozások szerint ez a kezdeményezés a lakásbiztosítások megújulását, a piac élénkülését szolgálja, az erősödő verseny révén kedvezőbb biztosítási díjakat, valamint a családok és otthonaik hatékonyabb védelmét eredményezve.

Mindenképpen érdemes tehát előnyt kovácsolni a lehetőségből, hiszen egyaránt mód van a meglévő szerződés módosítására, kedvezőbb díjszabás melletti optimalizálására, illetve új lakásbiztosítás megkötésére is.

A kampány közeledtével segítünk újra áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen dátumokra figyeljünk?

  • A biztosítótársaságoknak a felmondási lehetőségről 2024. február 15-ig kell értesíteniük az ügyfeleiket.
  • A jelenlegi szerződésünk felmondása 2024. márciusban lehetséges.
  • A jogszabály szerint a felmondásnak 2024. március 31-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Ha március 31. hétvégére vagy munkaszüneti napra esik, akkor a következő munkanapig kell teljesíteni a felmondást. Idén a húsvét miatt a felmondás biztosítóhoz történő beérkezésének utolsó időpontja tehát 2024. április 2. (kedd) éjfél!
  • A felmondási határidő 30 nap, azaz a felmondás biztosítóhoz történő beérkezésének napjától kezdődően még 30 napig érvényes a szerződés.
  • Az új szerződés megkötésénél vegyük figyelembe ezt a 30 napos időszakot, vagyis a lejártát követő naptól célszerű megkötni az új biztosítást.
  • Fontos, hogy ne legyen olyan időszak, amikor nincs érvényes lakásbiztosításunk!

A felmondás

  • költségmentes
  • indoklás nélkül benyújtható
  • írásban kell eljuttatni a biztosítóhoz a tájékoztató levélben megadott elérhetőségek egyikén
  • tartalmazza az alábbiakat: a szerződő fél nevét és lakcímét; a biztosító nevét; a biztosítás típusát; a szerződés- vagy kötvényszámot

Mire ügyeljünk még?

  • A jelzáloghitelek mellé megkötött lakásbiztosításoknál is lehetőség van a felmondásra. Ezekre a biztosításokra ún. hitelbiztosítéki záradék van bejegyezve, ezért ügyelni kell arra, hogy az újonnan kötött biztosításon is fel kell tüntetni az aktuális hiteladatokat, és a friss biztosítási szerződésről értesíteni kell a hitelt nyújtó pénzintézetet.
  • Vegyük figyelembe, hogy a jelenlegi biztosításunk megkötésénél igénybe vettünk-e valamilyen kedvezményt, pl. hűségidőszak vállalásáért vagy egyidejűleg több szerződés megkötéséért. Nézzünk utána, hogy a felmondásnak milyen hatása van ezekre a kedvezményekre (hűségkedvezmény visszafizetése, több szerződés esetén a fel nem mondott szerződés díjának emelkedése stb.). Ezen esetekben előfordulhat, hogy biztosítóváltás helyett célszerűbb, ha módosítjuk a jelenlegi szerződésünket.
  • A lakásbiztosításunk csak akkor mondható fel, ha az „díjrendezett”, azaz nincs elmaradásunk a díjfizetésben. Megszűnő szerződés esetében az esetlegesen előre befizetett biztosítási díj arányosan visszafizetésre kerül!

 

Most megvan rá az esély, hogy a jelenleginél előnyösebb biztosítást kössön, különösképpen, ha a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások közül választ. Online lakásbiztosítás kalkulátorunk segítségével gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja a legjobb ajánlatot: https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken:

ugyfelszolgalat@eurorisk.hu

06 1 585 8888 (H-CS 8:00-17:00 és P 8:00-16:00 óra között. A törvényi előírásoknak megfelelően telefonos ügyfélszolgálatunk minden kedden hosszabb nyitva tartással 08:00-20:00 között várja ügyfeleink hívásait.)

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor