Társasházban élek – mire ügyeljek a lakásbiztosítás megkötésekor?

Társasházban élek – mire ügyeljek a lakásbiztosítás megkötésekor?

2024. január 20., szombat

Tekintettel az újonnan bevezetésre kerülő márciusi biztosítóváltás (korábbi cikkünk) lehetőségére, természetesen a társasházban élőknek is érdemes felülvizsgálniuk lakásbiztosítási szerződésüket. Mivel az ő esetükben van néhány szempont, amely eltér a családi házak biztosításától, összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a társasházak lakóinak, ha szeretnék az otthonukat biztonságban tudni.

A társasházak biztosítását a közös képviseletek kezelik, így célszerű náluk tájékozódni, és tisztában lenni azzal, hogy a társasház biztosítása pontosan mire terjed ki, és milyen esetekben nyújt védelmet.

A társasházi biztosítás általában azokat a károkat téríti meg, amelyek a közös területeken (lépcsőház, tároló, padlás) vagy magában az épületben keletkeznek (ablakok, falak, épületszerkezet károsodása). Nem nyújt azonban védelmet olyan káreseményekre, amelyek az egyes lakásokban, vagy az ott tárolt ingóságokban következhetnek be. Tanácsos tehát a társasház biztosítása mellé a saját lakásbiztosítás megkötése. A két biztosítás nem zárja ki egymást, inkább kiegészíti, szélesebb körű védelmet nyújtva.

Miért jó, ha tisztában vagyunk a társasház biztosításának feltételeivel?

  • Ha a társasház már rendelkezik biztosítással egy adott káreseményre, érdemes megfontolni, hogy igényeljük-e ugyanezt a fedezetet saját biztosításunkban. Célszerű ezt ellenőrizni, hiszen a biztosító vagy biztosítók a kár helyreállításán felül akkor sem fizetnek többet, ha több biztosítással rendelkezünk, és így elkerülhetjük a felesleges vagy dupla biztosítási költségeket.

  • A lakásbiztosítás és így a társasház biztosítás díja is az ingatlan értékén alapul. Előfordulhat, hogy az alacsonyabb díj (és közös költség) érdekében alacsonyabb érték szerepel a társasházi szerződésben, amely alapján a lakásunkat ért káresemény esetén nem biztos, hogy elegendő lesz a kifizetett összeg. Fontos tehát, hogy a biztosítási összeg (a társasház biztosításában lévő és a lakásbiztosításunkban lévő összeg együtt) lakásunk valódi értéke alapján legyen megállapítva.

  • Jó azt is pontosan tudni, hogy a társasház mely területeire terjed ki a biztosítás (pl. a közös használatra szolgáló helyiségek), és az ott tárolt értékeinkben keletkezett károkat fedezi-e.

Miért érdemes saját lakásbiztosítást kötni a társasházi biztosítás mellé?

  • A társasház-biztosítás a közös tulajdont védi, a saját ingóságainkat viszont nem. Legyen szó betöréses lopásról, csőtörésről, tűzkárról - a lakásban lévő berendezéseket, bútorokat, elektronikai eszközöket és egyéb ingóságokat mindenképpen érdemes biztosítani.

  • Beázás esetén a biztosító megtéríti például a falakban keletkezett károkat, de ha nincs lakásbiztosításunk, a károsodott berendezési tárgyainkért nem fizet kártérítést.

  • A saját lakásbiztosítás magában foglalhat felelősségbiztosítást is, amely védelmet nyújt, ha például mi okozunk kárt a szomszédos lakásban vagy a közös területeken.

  • Életmódunkhoz igazodva kiválaszthatjuk a szükséges kiegészítő fedezeteket a kisállatbiztosítástól a balesetbiztosításon át az okos eszközök biztosításáig.

A teljes körű védelem érdekében érdemes tehát alaposan tájékozódni, és áttanulmányozni mind a társasház, mind pedig a saját biztosítási szerződésünket. Némi időráfordítással sok kellemetlenségtől és anyagi veszteségtől kímélhetjük meg magunkat.

Mindebben nagy segítséget nyújt kalkulátorunk, mellyel gyorsan és egyszerűen kiválasztható a legmegfelelőbb Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás!

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor