Kánikulában is hűvös lakás – tippek, hogyan tartsuk kellemes hőmérsékleten otthonunkat

Kánikulában is hűvös lakás – tippek, hogyan tartsuk kellemes hőmérsékleten otthonunkat

2024. június 7., péntek

A nyári hónapok beköszöntével újra szembesülnünk kell a problémával: hogyan őrizzük meg otthonunk kellemes hőmérsékletét, miközben kint tombol a forróság. A lakás hőmérséklete  függ a tervezéstől és a praktikus megoldások alkalmazásától is. Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogyan nyújthatja otthonunk egy oázis menedékét a meleg napokon.

Klíma nélkül is lehet megfelelő a hőmérséklet

  • Szellőztetés okosan: A kánikula idején a szellőztetés a kora reggeli vagy késő esti, éjszakai órákban ideális, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Ne felejtsük el bezárni az ablakokat, ha a külső hőmérséklet emelkedni kezd!

  • Árnyékolás: Védjük meg a lakást az ablakokon beáramló napfénytől és hőtől. A modern redőnyök és sötétítőfüggönyök hatékonyan védenek a hőség ellen is.  A nappali sötétség elkerülésére jó megoldás a mozgatható külső árnyékoló, napellenző, zsalugáter vagy a napvitorla.  

  • Mellőzzük a hőtermelést: A fagyasztószekrényt lehetőség szerint helyezzük át a garázsba vagy a pincébe, illetve tekintsünk el a szárítógép és a sütő használatától, mert ezek az eszközök működés közben jócskán megemelik a belső hőmérsékletet. Részesítsük előnyben a gyorsan elkészülő ételeket, azokat is inkább a reggeli, hűvösebb órákban főzzük meg.

  • Párologtatás: A párolgás hőt von el a környezettől, így csökkentheti a szoba hőmérsékletét a kiterített frissen mosott ruha, vizes lepedő, törölköző.

Hogyan használjuk okosan a klímát?

  • Az optimális működés feltétele, hogy a készülék a megfelelő helyre kerüljön, és a helyiség méretéhez alkalmas teljesítménnyel rendelkezzen. A kiválasztást és a telepítést mindig bízzuk szakemberre!

  • A napfény által felmelegített lakásban a klímának nagyobb teljesítményen kell dolgoznia. Egy leárnyékolt szobát a légkondicionáló is hatékonyabban, gyorsabban és kevesebb energia felhasználásával tud lehűteni.

  • Ne várjuk meg, hogy a helyiségek teljesen felmelegedjenek, és a klíma maximális teljesítménnyel dolgozzon. Főleg nagy területű belső helyiségekben már kora reggel érdemes alacsony fokozaton elindítani a hűtést, hogy kis terheléssel, energiahatékony módon, folyamatosan kellemes hőmérsékletet biztosítson egész nap. 

  • Ha néhány órával lefekvés előtt, zárt ajtó mellett bekapcsoljuk a klímát a hálószobában, az kellően lehűtheti a falakat és a helyiséget úgy, hogy azok ne melegedjenek vissza az éjszaka folyamán. Így kellemesen alhatunk anélkül, hogy egész éjjel működne a légkondicionáló.

  • Új klíma vásárlásakor, válasszunk wi-fi vezérléssel ellátott berendezést, így akár azt is beállíthatjuk, hogy már hazaérve hűvös szoba várjon.

  • Egy nem karbantartott klímaberendezés kevésbé hatékony és több energiát fogyaszt, ami végül lassabb hűtést és magasabb áramszámlát eredményez. Ellenőriztessük és tisztítsuk rendszeresen a berendezéseket!

 

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások alapcsomagja magában foglalja a klímaberendezések biztosítását is, széles kiegészítő fedezetei ideális megoldást nyújtanak az egyénre szabott lakásbiztosítás megkötéséhez. Használja online kalkulátorunkat:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor