Sokba kerülhet, ha rosszul választjuk meg a biztosítási összeget!

Sokba kerülhet, ha rosszul választjuk meg a biztosítási összeget!

2024. május 9., csütörtök

A lakásbiztosítási szerződés megkötésekor a megfelelő biztosítási összeg meghatározása nem csupán egy adminisztratív feladat, hanem kulcsfontosságú, hogy szükség esetén a megfelelő kártérítést kapjuk a biztosítótól. Fontos ismerni néhány alapvető fogalmat, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot, és ne okozzon kellemetlen meglepetést egy, a vártnál alacsonyabb összegű kifizetés.

A biztosítási összeg az az összeg, melyet maximálisan kaphatunk egy káresemény esetén. Meghatározásakor a biztosított vagyontárgyak újjáépítési vagy újrabeszerzési értékét kell figyelembe venni, mert a biztosító ezen értékeket veszi alapul a kártérítés összegének meghatározásakor.

Az újjáépítési érték az az összeg, amelyből a kár időpontjában érvényes árak szerint a károsodott épület helyreállítható (azonos mérettel, kivitelezési színvonallal, anyagokkal kalkulálva). Részkároknál a javítás vagy csere költségeit, teljes helyreállítást igénylő kár esetén pedig az újjáépítés összegét téríti a biztosító – a biztosítási összeg erejéig!

Az újrabeszerzési érték az ingóságok esetében a káridőponti javítás vagy az új állapotban történő beszerzés költségeit jelenti, és szintén legfeljebb a biztosítási összegig téríti a biztosító.

Célszerű tehát ezekkel az értékkel számolni, mert ha a biztosítási összeg alacsonyabb, mint az ingatlan újjáépítési értéke vagy az ingóság újrabeszerzési értéke, a károk helyreállítását nem fedezi a kártérítés. Ez az alulbiztosítottság problémája.

Mire érdemes még figyelni?

  • A biztosító a megadott adatok alapján javaslatot tesz a biztosítási összeg mértékére, de mi magunk is megadhatjuk ezt; ingóságok esetében akár tételesen is.

  • A káridőponti új értéknél többet még nagyobb biztosítási összeg megadása esetén sem fogunk kapni (a biztosítás ugyanis nem vezethet gazdagodáshoz). Mivel a biztosítási összeg egyben a biztosítási díj megállapításának alapja is, így az úgynevezett túlbiztosítás csak a díjat növeli.

  • A szerződés éves megújításakor az indexálási értesítőben a biztosító az árszínvonal változásához igazítja a biztosítási összeget és a díjat, de ezen felül ügyeljünk arra is, hogy pl. a lakásfelújítással, -bővítéssel vagy új vagyontárgyak beszerzésével történt értéknövekedés is jelenjen meg a biztosítási szerződésben és a biztosítási összegekben.

A biztosítási összeg helyes meghatározása kiemelkedő fontosságú tehát mind a szerződéskötéskor, mind a későbbiekben. Érdemes tájékozódni vagy szakértő segítségét kérni, hiszen a megfelelő összegekkel és állandó értékkövetéssel biztosíthatjuk az optimális lakásbiztosítási fedezetet, és elkerülhetjük a helyreállítás okozta anyagi nehézségeket!

A jó döntéshez nyújt hatékony segítséget oldalunk online kalkulátora, mellyel hatékonyan hasonlíthatók össze a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási ajánlatok:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor