Jó, ha azt is tudjuk, mire nem fizet a lakásbiztosítás!

Jó, ha azt is tudjuk, mire nem fizet a lakásbiztosítás!

2024. május 23., csütörtök

A lakásbiztosítás pénzügyi biztonságot nyújt váratlan események esetén. De tudjuk-e pontosan, milyen károkat nem térít meg, és melyek azok a leggyakoribb kizárások, amelyek esetében a biztosító megtagadhatja vagy mérsékelheti a kártérítést?

Fedezetek – ne maradjon ki semmi, ami fontos!

A legfontosabb, hogy körültekintően válasszunk lakásbiztosítást, és legyünk tisztában azzal, mely biztosítási eseményeket fedezi a szerződésünk!

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások alapcsomagja széles körben lefedi a leggyakoribb elemi károkat és alapkockázatokat. A különböző kiegészítő fedezetekkel pedig saját igényeinkhez és otthonunk kockázataihoz igazíthatjuk szerződésünket. Gondoskodjunk a melléképületek és ingóságaink biztosításáról is, hiszen ezek helyreállítása, javítása, pótlása is komoly anyagi terhet jelenthet.

Biztosítási esemény vagy sem?

A biztosító mentesül a kifizetés alól, ha nem biztosítási esemény következtében károsodott a vagyontárgy. A szerződés részletesen tartalmazza a kizárásokat, itt csak néhány példát említünk arra, milyen eseteket nem tekint a biztosító biztosítási eseménynek:

  • ha a kár karbantartás hiánya, műszaki hiányosság, hibás tervezés, építésügyi szabványok be nem tartása, tervezési, kivitelezési hiba miatt következett be

  • ha a kárt szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozták

  • ha árvízkár nyílt ártérnek minősülő helyen következik be

  • ha betöréses lopáskor a helyiség saját kulcsával történt a behatolás, vagy az ingatlan védelme nem felel meg a szerződésben előírt követelményeknek

Kötelezettségek

Ha a kárbejelentés késése vagy a szükséges információk hiánya miatt olyan fontos tények válnak kérdésessé a biztosító számára, amelyeket már nem lehet kideríteni, akkor a biztosító nem köteles kifizetni a kártérítést. Ezért figyeljünk az alábbiakra:

  • A káreseményt a lehető leghamarabb jelentsük a biztosítónak! Tartsuk be a szerződésben megszabott határidőket!

  • A lakásbiztosítási szerződés előírja a kármegelőzési és kárenyhítési kötelezettséget (ez egy korábbi bejegyzésünk témája volt), amelyek szándékos vagy gondatlan elmulasztása esetén a kártérítés elutasítható vagy csökkenthető.

  • Tűzeset, robbanás, betöréses lopás esetén a kártérítés feltétele az esemény illetékes hatósághoz történő bejelentése, és a hatóságtól kapott jegyzőkönyv vagy igazolás benyújtása a biztosítóhoz.

Hétköznapjaink nyugalma és anyagi biztonságunk érdekében alapvető fontosságú a gondosan megkötött lakásbiztosítási szerződés, valamint az, hogy ismerjük és betartsuk annak feltételeit, hiszen néhány egyszerű intézkedéssel (pl. karbantartás, megfelelő biztonsági zár) súlyos pénzügyi tehertől kímélhetjük meg magunkat.

Ebben segítenek a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások – egyszerű és gyors online ügyintézéssel, ügyfélbarát kárrendezéssel és áttekinthető feltételrendszerrel. Használja online kalkulátorunkat vagy kérje szakértő kollégáink segítségét:

https://e-otthonbiztositas.hu/dijkalkulacio

06 1 585 8888

info@eurorisk.hu

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor