A lakásbiztosítás szereplői – Kinek kell megkötnie a lakásbiztosítást?

A lakásbiztosítás szereplői – Kinek kell megkötnie a lakásbiztosítást?

2024. március 8., péntek

A lakásbiztosítási szerződés megkötésekor a leggyakrabban előforduló szituáció, hogy a tulajdonos arra a lakásra köti meg a szerződést, amelyben él. Ebben az esetben ő a biztosítás szerződője és biztosítottja is.

De mi a helyzet abban az esetben, ha ezek a szerepek elválnak egymástól? Ha nem mi élünk a tulajdonunkban lévő ingatlanban, vagy olyan ingatlanban élünk, amely nem a mi tulajdonunk?

A szerződő és a biztosított általában ugyanaz a személy, de fontos tisztázni, hogy kik is ezek a szereplők, milyen jogaik és kötelességeik vannak, illetve kit illet a kártérítés.

A szerződő

  • A szerződő az a személy, aki a biztosítóval a szerződést megköti.
  • Ő az, aki a biztosítási díj megfizetésére köteles.
  • A szerződő jogosult a biztosítási szerződéssel kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére (módosítás, megszűnés stb.), és a biztosító hozzá intézi a nyilatkozatait.
  • Nem szükséges az ingatlan tulajdonosának lennie, ahogyan az sem, hogy be legyen jelentve az ingatlanba vagy ott éljen.
  • Szerződő lehet pl. az ingatlan haszonélvezője, bérlője vagy a tulajdonos hozzátartozója is.
  • A fontos, hogy a szerződő érdekelt legyen a biztosítási káresemény elkerülésében, vagy a szerződést az érdekelt személy javára kösse meg.
  • A szerződői státusz esetén csak akkor van lehetőség a kárigény érvényesítésére, ha a szerződő egyben a biztosított személy is.

A biztosított

  • A biztosított az a személy, aki a biztosítási esemény elkerülésében vagy biztosított vagyontárgy megóvásában érdekelt.
  • A biztosított lehet az ingatlan tulajdonosa, az ingatlanban állandó jelleggel élők, bérlő, haszonélvező stb., aki az ingatlant jogszerűen használja.
  • Ő jogosult a biztosító szolgáltatására, azaz a kárkifizetés alapvetően neki történik, még akkor is, ha a díjat a szerződő fizeti. 
  • A szerződővel együtt felelős pl. a közlési, tájékoztatási, változás-bejelentési kötelezettség teljesítéséért, és őt terheli a kármegelőzési, kárenyhítési, illetve állapot megőrzési kötelezettség.

Szerződőként köthetünk lakásbiztosítást a tulajdonunkban lévő ingatlanra, melyben nem mi, hanem bérlők vagy pl. a gyermekeink vagy a szüleink élnek. Ebben az esetben az ingatlanban élők a biztosítottak.

Amennyiben Ön bérlőként vagy egyéb jogcímen él egy nem saját tulajdonú ingatlanban, a félreértések és kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig lényeges tisztázni annak biztosítási körülményeit. A tulajdonos gondoskodott-e lakásbiztosításról; ha igen, csak az ingatlan van biztosítva vagy az ingóságok is? Megfelelő biztosítási összegek szerepelnek-e a szerződésben? Tartalmaz-e baleset- és felelősségbiztosítási fedezeteket?

Ne feledje! Márciusban soron kívül felülvizsgálhatja, módosíthatja lakásbiztosítási szerződését, cikkünkben tájékozódhat a részletekről!

Vegye figyelembe a fenti szempontokat is, és gondoskodjon ingatlana, otthona, családja védelméről személyre szabott, korszerű és kedvező biztosítással!

Bármilyen szerepben is köti meg vagy módosítja lakásbiztosítását, online kalkulátorunkkal lehetőség van a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások egyszerű összehasonlítására és a szerződés gyors megkötésére is: https://e-otthonbiztositas.hu/lakasbiztositas-kampany

Munkatársaink segítségét az alábbi elérhetőségeken kérheti:

  • ugyfelszolgalat@eurorisk.hu
  • 06 1 585 8888 (H-CS 8:00-17:00 és P 8:00-16:00 óra között. A törvényi előírásoknak megfelelően telefonos ügyfélszolgálatunk minden kedden hosszabb nyitvatartással 08:00-20:00 között várja ügyfeleink hívásait.)

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás
(MFO) kalkulátor 2024

Kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás kalkulátor